تغییر به چه معناست
شاید در نگاه اول تغییر کلمهای کاملاً ساده به نظر برسد. با این حال نباید فراموش کنیم که تغییر یکی از بنیادیترین موضوعاتی است که بشر با آن سروکار داشته است. اگر به همه جنبشها و انقلابهایی که تاکنون صورت گرفتهاند بنگریم، اگر به تمام جنگهایی که تاکنون اتفاق افتادهاند بنگریم، اگر به تمام دویدنها و جنبوجوشهای روزانه انسانها بنگریم، میبینیم که همه آنها یک هدف مشترک دارند و آن هدف چیزی نیست جز «تغییر»!
تغییر در لغت به معنای جابجایی از یک وضعیت به وضعیت دیگری است اما نباید فراموش کرد که این جابجاییهای کوچک میتوانند تأثیرات عمیقی بر زندگی افراد و همچنین جهانی که در آن زندگی میکنیم داشته باشند. زندگی بیش از هر چیزی به جوشوخروش و پویایی نیازمند است و این پویایی با تلاش ما برای تغییر ممکن میشود.
ابعاد عصبشناختی و روانشناختی تغییر
در طول زندگی و با تکرار و تمرینهای مختلف، عادات و الگوهای رفتاری مختلفی را شکل میدهیم. این رفتارها را میتوان از نظر روانی و عصبشناختی مورد بررسی قرارداد. از طرفی ما برای تغییر رفتارهایمان نیازمند به تغییر الگوهای ذهنی و باورهایمان هستیم. از طرف دیگر هم نباید فراموش کنیم که در طول زندگی مسیرهای عصبی خاصی در مغزمان ایجاد میشوند. خیلی اوقات تغییر نیازمند ایجاد راههای عصبی جدید با کمک محرکها و رفتارهای جدید است.
اهمیت و ارزش تغییر در زندگی
حال که به درک بهتری از تغییر رسیدهایم لازم است که کمی دقیقتر به این سؤال پاسخ دهیم که اصلاً چرا به تغییر نیازمندیم و چرا باید تغییرکنیم؟! این دلایل را مرور کنیم:
1. تغییر بقای شما را تضمین میکند
محیط اطراف ما مدام در حال تغییر و نو شدن است. با این حال اگر نتوانیم با ایجاد تغییرات جدید با محیط اطراف خود سازگار شویم، خطراتی متوجه بقایمان میشود. پس ضروری است که با محیط اطراف سازگار باشیم و مدام تغییرات متناسب با محیط بیرونی را در خود ایجاد کنیم.
2. تغییر فرصتهای جدیدی را برای شما فراهم میکند
تغییر ما را به فرد متفاوتی تبدیل میکند و تواناییهای جدیدی نیز به ما میافزاید. بدون شک با تغییر فرصتهای جدیدتری نیز روبروی ما قرار دارد و ما میتوانیم بهره بهتری از زندگی ببریم.
3. تغییر کردن به زندگی شما معنا میبخشد
تغییر بدون هدف گذاری و برنامهریزی ممکن نیست. هرکدام از این اهداف میتوانند معنای جدیدی را به زندگی ما ببخشد و رنگ و بوی جدیدی به زندگی ما عرضه کند.
4. تغییر به شما کمک میکند الگوها و عادتهای قدیمی مخرب را با الگوهای جدید و سالم جایگزین کنید
تغییر میتواند با نتایج مثبت زیادی برای ما همراه باشد و بر کیفیت زندگی ما بیفزاید. در واقع جایگزینی الگوهای کهنه و ناسالم با الگوهای جدید و سالم بدون شک کیفیت زندگی ما را افزایش میدهد.
5. تغییر شخصیت شما را رشد میدهد و شما را برای رویارویی با جهان بیرون آماده میکند
نباید فراموش کنیم که مهمترین تغییرات از درون آغاز میشوند. ما با کار کردن روی ابعاد مختلف شخصیتمان میتوانیم به فرد بهتر و قویتری تبدیل شویم و بهتر با سختیهای زندگی مواجه شویم. تغییر علیرغم مهم و ارزشمند بودنش برای خیلی از ما انسانها ترسناک است. تغییر هیچگاه ساده نبوده و برای همه ما با ترس همراه بوده. در این قسمت به دلیل ترسمان از تغییر میپردازیم.