مطالب مفید

روابط عمومی و مسئولیت برند اجتماعی

طرح تحکیم و تعالی خانواده

توسعه فردی

 

توسعه فردی چیست؟

 

به زبان ساده، رشد و توسعه فردی به هر فعالیتی که برای بهبود خود انجام می‌دهید، در زمینه‌هایی که به مغز، ذهن و قلب شما مربوط می‌شود، اشاره دارد.

 

 

هنگام صحبت از این موضوع، برای بسیاری از افراد، فعالیت‌هایی مانندمطالعه کردن، گوش دادن به کتاب‌های صوتی، خاطره‌نویسی و گذراندن دوره‌های توسعه فردی به ذهن خطور می‌کند. با این حال، هر فعالیتی رشد فردی به حساب نمی‌آید. به‌عنوان مثال، کارهایی مانند کوتاه کردن مو یا رفتن به قراری که با پزشک دارید معمولا به‌عنوان فعالیت‌های توسعه فردی در نظر گرفته نمی‌شوند، زیرا اموری نسبتا سطحی هستند.

با این حال، فعالیت‌های معمولی ممکن است منجر به توسعه فردی شود. مثال دیگری را در نظر بگیرید: انجام فعالیت ورزشی شدید (مثل شنای بازو) معمولا به‌خودی‌خود به‌عنوان رشد فردی تلقی نمی‌شود. با این حال، چنین عملی می‌تواند منجر به ایجاد استحکام ذهنی و انعطاف‌پذیری در فرد، و ایجاد رشد فردی ‌شود.

در مقیاس بزرگ، برای من و شما این چه معنایی دارد؟ این بدان معناست که رشد و توسعه فردی یک فرایند است. فرایندی مربوط به نزدیک‌تر کردن شما به هر چیزی که می‌خواهید در زندگی به دست آورید. به جای اینکه منتظر بمانید تا زندگی، دانش، فرصت و موفقیت را بدون هیچ زحمتی به شما بدهد (که این‌طور نخواهد بود)، می‌توانید به‌اندازه‌ای تلاش کنید که آن چیزها به‌سادگی نتیجه‌ی پیشرفت فردی شما شوند.

 

علت اهمیت رشد و توسعه فردی چیست؟

به نقل از دریموند گرین (Draymond Green)، «اگر در حال بهتر شدن نیستید، دارید بدتر می‌شوید»، لذا توسعه فردی اهمیت دارد. اما یک انگیزه‌ی کلیدی که حتی از این هم الهام‌بخش‌تر است در پس رشد فردی وجود دارد. و آن، اینکه مهارت های توسعه فردی شما را به امور مسلط می‌کنند. وقتی فعالانه در تلاش برای بهبود طرز فکر، مهارت‌ها، و به‌طور کلی زندگی خود هستید، لازم نیست به استعداد یا شانس تکیه کنید.

در عوض سخت کار می‌کنید و آگاهانه موفق می‌شوید. رشد فردی متصل‌کننده‌ی جایی است که اکنون هستید و جایی که می‌خواهید باشید. وسیله‌ای است که شما را به اهداف‌تان می‌رساند. زمانی که به رشد فردی متعهد شوید، وارد سفری منحصربه‌فرد از خودشناسی و فهم مؤثر از زندگی می‌شوید. در بخش بعد توضیح می‌دهیم که ابعاد توسعه فردی چیست.

 

ابعاد توسعه فردی چیست؟

 

پنج حوزه‌ی کلیدی برای توسعه فردی وجود دارد که اهداف اکثر افراد در آن‌ها قرار می‌گیرند. البته انواع دیگری از این دسته‌ها نیز برای رشد فردی وجود دارد. بیایید هریک از ابعاد رشد و توسعه فردی را بیشتر بررسی کنیم.

  • سلامتی: سلامتی یکی از حوزه‌های کلیدی رشد فردی است، زیرا پایه و اساس حداکثر عملکرد را در هر جنبه‌ای از زندگی فراهم می‌کند. در این حوزه دسته‌بندی‌های دیگری مانند سلامت جسمانی، سلامت روان و سلامت عاطفی وجود دارد. در سطحی بالا، هدف‌ بیشتر افراد این است که تناسب اندام داشته باشند، به‌طور شفاف فکر کنند، خوب غذا بخورند و خوب بخوابند؛
  • امور مالی: امور مالی حوزه‌ی دیگری است که مردم برای بهبود آن تلاش می‌کنند. توسعه‌ی سواد مالی بخش مهمی از رشد فردی است. به این علت که زمانی در این حوزه تصمیمات بهتری می‌گیرید که به دانش و مهارت لازم برای مدیریت مؤثر پول مجهز شده‌باشید؛
  • روابط: روابط صمیمی یکی دیگر از ابعاد توسعه فردی و منبع شادی و رضایت در زندگی است. اکثر مردم می‌خواهند روابط خود را با دیگران بهتر کنند، چه خانواده، دوستان، آشنایان یا رابطه با شریک زندگی باشد. موضوعات رایج در این زمینه شامل بهبود ارتباطات، یافتن شریک زندگی، مقابله با اضطراب رابطه و حفظ دوستی‌های پایدار است؛
  • معنویت: معنویت بخشی از رشد فردی است که بر هدفی والاتر تمرکز می‌کند. این هدف برای افراد با ایمان، شامل بهبود رابطه‌ی خودشان با خداست. این عنصر رشد فردی همچنین می‌تواند شامل کمک به دیگران و ایجاد صلح بیشتر با جهان باشد؛
  • شغل: توسعه شغلی اغلب بخش کلیدی توسعه فردی برای بسیاری از افراد است. این حوزه شامل پرورش استعداد و توانایی به‌منظور پیشرفت در یک حرفه است. همچنین می‌تواند شامل ایجاد یک شغل برای خود از طریق کارآفرینی و خوداشتغالی نیز باشد.

 

چگونه توسعه فردی خود را از امروز شروع کنیم؟

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود مهارت های توسعه فردی خود، تهیه‌ی برنامه توسعه فردی است. همچنین این برنامه طرحی است برای آنچه می‌خواهید در سال‌های آینده به دست آورید. برنامه‌‌ریزی برای رشد فردی فرایندی است که قبل از مشخص کردن جزئیات هدف شما به‌طور واضح، جنبه‌های مختلف زندگی‌تان را پوشش می‌دهد. این فرایند شامل زنجیره‌ای از خودشناسی است که به جهت‌دهی و احساس وضوح درباره‌ی آنچه از زندگی می‌خواهید کمک می‌کند. برای تعریف اهداف فردی و شغلی می‌توان از مدل طرح توسعه فردی استفاده کرد.

دیگر نکات توسعه فردی

 

۱. خود را با دیگران مقایسه نکنید

اگر قصد دارید مهارت های توسعه فردی خود را تقویت کنید، ابتدا باید تلاش کنید خود را با دیگران مقایسه نکنید. رشد فردی مسئله‌ای بسیار شخصی است. بنابراین سعی کنید پیشرفت خود را با پیشرفت دیگران مقایسه نکنید. در مسیر خود بمانید و متمرکز باشید. پیروزی‌های خود را جشن بگیرید و حتی زمانی که پیشرفت‌تان آهسته به نظر می‌رسد هرگز تسلیم نشوید. تا زمانی که متوقف نشوید مهم نیست چقدر آرام پیش می‌روید.

۲. از سفرتان لذت ببرید

همیشه به یاد داشته باشید که رشد فردی یک فرایند مادام‌العمر است. انتظار کمال و بی‌نقصی نداشته باشید. در عوض یاد بگیرید که در خلال روند مداوم رشدتان، شاد باشید. سفر خوش بگذرد. ارزش زیبایی‌های سفر را درک کنید و از آن لذت ببرید.

۳. تنها با تلاش است که شخصیت شما ارتقا می‌یابد

در طول مسیر زندگی و سفر توسعه فردی شما، مواقعی پیش می‌آید که شکست‌ها باعث می‌شود به خودتان و توانایی‌های‌تان شک کنید. هرگز در مقابل صداهای درونی تسلیم نشوید: صداهایی که به شما می‌گویند به‌اندازه‌ی کافی خوب نیستید، یا اینکه افراد موفق در زمینه‌ی موردنظر شما به‌نوعی مافوق بشر بوده‌اند. بدبینی برای رشد فردی سم است. قدرت رشد فردی را بشناسید و بدانید تنها با تلاش خود شماست که شخصیت‌تان بهبود می‌یابد. امیدواریم این مطلب به شما در راستای بهبود مهارت های توسعه فردی کمک کرده باشد.

کلام آخر

شما با خواندن این مطلب تا انتها نشان داده‌اید که برای رشد خود مصمم هستید. همان طور که در زندگی پیش می‌روید، مراقب باشید دچار غرور کاذب نشوید. همیشه به دنبال راه‌های جدیدی برای یادگیری، رشد و توسعه فردی باشید. توجه آگاهانه‌ای که به رشد و توسعه فردی می‌کنید برای یک عمر به شما پاداش خواهد داد. در انتها، اگر سؤال و یا نظری درمورد این مطلب دارید، با ما در میان بگذارید

نظرات مربوط به این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته ها

مشاوره و روانشناسی

خانواده

ازدواج

آخرین مطالب سایت
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.